Babyzwemmen: Alles wat jij moet weten voor de start

Wil jij graag samen met de kleine op pad en hem laten wennen aan het water? Een super goed idee! Babyzwemmen heeft heel vele voordelen voor jou en je kindje. Deze voordelen en waar je allemaal op moet letten lees je in deze blog.

Quality time met je kindje

Samen met je baby tijd spenderen in het zwembad heeft  alleen maar voordelen. Het bevordert de band tussen jou en je kleine, beide ben je in beweging, het werkt ontspannend en het huid op huidcontact is bevorderlijk voor de relatie met je kleine. Daarnaast heeft babyzwemmen een positieve impact op het bevorderen van de motorische ontwikkeling, coördinatie en waarneming. Ook kunnen baby’s door het zwemmen een beter evenwicht ontwikkelen en kunnen ze beter ‘grijpen’ dan baby’s die niet zwemmen. En als laatste maar misschien wel het belangrijkste voordeel: Je kleine maakt op een speelse manier kennis met het water.

Ideale startmoment

Normaal gesproken kun je beginnen met zwemmen als je baby 3 maanden oud is. Baby’s die jonger zijn kunnen meer moeite hebben met het verwerken van alle prikkels die op hen afkomen. Vooral de eerste paar keer zijn dit er redelijk veel, dus houd je baby goed in de gaten. Ook kan je baby, voordat hij 3 maanden oud is, vatbaarder zijn voor infecties en kan hij zich niet goed warmhouden. Daarom adviseren wij om pas te starten na de 1e inenting. Niet elk kindje is hetzelfde en daarom is  het belangrijk om bij de eerste les te kijken hoe je baby overal op reageert.

Als je baby niet fit is omdat hij/zij bijvoorbeeld een verkoudheid of koorts te pakken heeft, is het verstandig om de zwemles uit te stellen of over te slaan. Maar ook als je baby te vroeg geboren is of niet goed groeit is het vaak beter om wat langer te wachten voor je begint met babyzwemmen. Om het juiste moment te vinden kun je overleggen met je kinderarts.

Waarop letten?

Het is fijn om bij een babyzwemprogramma met deskundige begeleiding te gaan. Veel zwembaden, waaronder De Joffer, hebben een baby/peuter zwemprogramma. Hierin word je door ervaren instructeurs goed begeleid en kijk je samen met de kleine naar hetgeen wat voor jullie fijn is. Denk hierbij aan bepaalde manieren om je baby vast te houden in het water of het geruststellen van jou zelf. Daarnaast maakt je kindje op een juiste manier kennis met het water. Dit water is vaak warmer dan ander zwembadwater omdat je baby hierdoor niet onderkoeld raakt. Vergeet niet om droge en warme kleding en een extra badcape mee te nemen om te voorkomen dat je baby te veel afkoelt na het zwemmen.

Tips voor een spetterende start

Vlak voordat jullie samen gaan zwemmen is het niet zo handig om je baby eten of drinken te geven. Er bestaat namelijk een kleine kans dat je baby moet spugen als je te snel na het voeden gaat zwemmen. Toch is het wel verstandig iets van voeding mee te nemen naar het zwembad. Het zwemmen kost je kleine namelijk veel energie en dan is een lekker hapje zeker welkom. Je kunt daarnaast beter niet langer dan een halfuur gaan zwemmen. Dit klinkt misschien kort, maar voor je baby zal het vooral de eerste paar keer veel energie kosten. Het is dan ook meer dan normaal als je baby na de zwemles meteen in slaap valt. Geniet dan maar lekker van de rust!

Sommige tips klinken misschien logisch terwijl je bij anderen nog niet hebt stil gestaan. Zo hebben we nog een paar praktische tips:

  • Neem olie of bodylotion mee, zo voorkom je een droge huid van je baby.
  • Check vooraf wat het zwembad te bieden heeft, denk hierbij aan regels omtrent het babyzwemmen of de mogelijkheid om gebruik te maken van speciale babykleedkamers.
  • Schaf een zwemluier aan. Deze luiers zijn speciaal omdat ze de bescherming bieden die je baby nodig heeft zonder dat de luier zich volzuigt met het water. Dit is overigens niet verplicht.
  • Plan na het zwemmen geen andere activiteiten in, je baby zal erg moe zijn.

Wat je natuurlijk ook niet moet vergeten is je eigen badkleding en zwemspullen! Badslippers zijn ook erg handig om mee te nemen, de vloer kan namelijk glad zijn.

Ben je helemaal enthousiast geworden van babyzwemmen en wil jij met babyzwemmen de band tussen jou en je baby versterken? Bekijk dan hier ons aanbod. Woon je niet in de buurt van het zwembad, zoek dan naar een aanbieder van babyzwemmen bij jou in de buurt. Houd hierbij de tips die we gegeven hebben in deze blog in gedachten, zodat jij veilig met je kleine het water in kan!

Terug naar overzicht
ABC Snelcursus

Sportcomplex De Joffer

De Joffer, hét sportcomplex in Voerendaal waar je kunt zwemmen, sporten én kunt ontspannen in de sauna en horeca faciliteiten.